Kokos je nám znám velmi dobře, většina z nás po něm sahá při pečení sladkých moučníků nebo vánočního cukroví, konzumovat bychom ho ale měli častěji. 

Voňavý a dobrý, takový je kokos – proč bychom ho měli používat častěji? 

Kokos se nejčastěji využívá při přípravách sladkých moučníků, ať už nepečených nebo pečených dobrot a většina z nás jej využívá zejména pro pečení vánočního cukroví. Má totiž nezaměnitelnou chuť i vůni, často se ale hovoří i o jeho účincích na naše zdraví. Kokosový olej je vhodnou náhražkou jiných tuků v teplé i studené kuchyni, využívá se také v kosmetice a hodně se mluví i o jeho příznivých účincích, které nám může poskytnout při hubnutí. Nejčastěji pak konzumujeme samotný kokos ve strouhané podobě, k dostání jsou také kokosové plátky. Proč bychom ho měli jíst častěji, než jen o Vánocích? 

pexels-photo-3986709

Pro lepší imunitu

Kokos strouhaný Nakliceno je určitě vhodné zařadit do jídelníčku pravidelně, jeho využití je široké, kromě přípravy moučníků se dá jako takový přidávat do nejrůznějších kaší, do jogurtů nebo klidně do ovocných smoothie nebo ovocných salátů. Mnoho lidí jej má spojeno s lahodnou chutí a také nezaměnitelnou vůní, ale kokos je také velmi zdravý. Bílá dužina kokosu je plná cenných látek, z většiny je tvořena tukem, který má blahodárný vliv na naše zdraví. Kokosový tuk pomáhá ničit bakterie, viry a v těle si poradí i s infekcemi, při pravidelné konzumaci pak dokáže účinně ochránit náš imunitní systém.

pexels-photo-273687

Při potížích s trávením

Cenné látky, které jsou v kokosu obsaženy, navíc mají vliv na funkci mozku i štítné žlázy a mimo to napomáhají ke zlepšení trávení. Kokosová dužina je kromě zdravých tuků také plná vápníků a obsahuje i menší množství proteinů. 

Ať už zvolíte přímo kokosovou dužinu nebo kokosový olej, určitě neuděláte chybu. Navíc kokosový olej může zaujmout místo nejen ve vaší kuchyni, kdy se doporučuje využívat jej jako zdravou formu tuku, vliv má také na pokožku, na stav vlasů a pleti, kdy se z něj mohou vyrábět účinné masky. 

Takže kokosu se rozhodně nebojte a naučte se jej pravidelně používat a to nejen při pečení vašich sladkých dobrot.