Některé pražské pamětihodnosti zůstávají mnoha lidem skryty a nejsou zrovna umístěny na hlavní turistické trase. Přesto stojí za zhlédnutí. Můžete se k nim vypravit z ubytovny Praha, je to levné a přesto komfortní ubytování pro jednotlivce i skupiny, kteří do Prahy míří za rekreací, turistikou i sportem.

Vrtbovská zahrada

Mezi Petřínem a Malostranským náměstím se nachází Vrtbovský palác, sídlo bývalého purkrabího Pražského hradu. Vrtbovští tu sídlili již v období renesance a v době třicetileté války rozšířili svůj majetek o okolní domy, mezi nimiž pak na počátku 18. století vznikl barokní skvost, který nemá v Praze obdoby.

trojský zámeček

Na výzdobě a architektonickém řešení se podíleli tři významní umělci té doby: Matyáš Braun, Vavřinec Rainer a Maxmilián Kaňka. Tehdy se tu naplno projevil vliv italského barokního umění, i když byla později zahrada upravována do klasicistní a zčásti empírové podoby. Později tu působil i známý malíř Mikoláš Aleš a teprve po roce 1998 byl prostor zpřístupněn veřejnosti.

Za její prohlídku sice zaplatíte vstupné, případně tu lze domluvit svatební hostinu nebo rodinnou oslavu, prostor je hojně využíván jako prostředí pro vernisáže a výstavy, poněvadž tento kout přímo vybízí k akcím tohoto typu. Je zde velmi harmonické prostředí a překrásný výhled na nejvýznamnější části Prahy. Za slunečného počasí se odtud vyplatí projít podél ulice Újezd k Helichově ulici a dále pak stoupat vzhůru Seminářskou zahradou směrem k Petřínské rozhledně.

fontána na pražském hradě

Šikmá věž není jen v Pise

Šikmou věž nemají jen v Itálii, najdete ji i v Praze, přímo u Vltavy. Jedná se o bývalý vodojem (vodárenský objekt), nazývaný Šítkovská vodárenská věž. Původní dřevěnou konstrukci nahradila na konci 16. století kamenná stavba. Ta byla ovšem stavěna nepříliš odborným způsobem, na měkkém písečném podloží nebyla vybudována dostatečně hluboká základová deska a časem se věž začala naklánět. Je od své osy odkloněna více než o jeden metr. Ve 20. století byl objekt zabezpečen proti dalšímu sesuvu železobetonovou výztuží a později důkladně asanován.